slovenský hungarian english český polish Kórejský ženšen
 

Kóreai Ginseng

Sword women

A ginzengtea a teljes szervezetet energiával tölti fel. Közismert immunrendszer-erősítő, lelki és fizikai stressz ellenében egyaránt hasznos. A ginzeng állítólag különösen a legyengült szervezet helyrebillentését, illetve a betegségekből való lábadozást segíti eredménnyel. A népi gyógyászatban ősidők óta alkalmazzák a szexuális teljesítmény növelése és a nemi működés javítása érdekében is. Serkenti a hím ivarmirigyek működését, sőt az impotencia bizonyos típusai ellenében is eredményes szernek bizonyult. A ginzeng a sugárzás ellen is mérhetően véd. A rákos betegek esetében például a besugárzás mellékhatásait enyhíti.

A komoly kutatások annak megállapítására, hogy a ginzengnek tulajdonított gyógyhatások a fantázia vagy a valóság birodalába tartoznak-e, az 1950-es években indultak meg. Számos kísérlet bizonyította már a ginzeng adaptogén hatását. Az adaptogén olyan anyag, amely egyszerre több fizikai és kémiai tényező útján növeli a szervezet ellenálló képességét, mégpedig függetlenül attól, hogy mi a panaszok kiváltó oka. Magyarán a ginzeng kiváló egész testi toniktea - vagyis igaz, amit a régiek állítottak róla. Kísérletek, egyértelműen bizonyíták a ginzeng mesés nemi serkentő és potencia növelő hatását.

A rendkívül értékes növény, az Araliaceae, azaz az ázsiai ginzeng gyökér kivonata. Hatását irodalmi adatok igazolják. A hormonális, az emésztő és a keringénsi rendszeren keresztül erősíti a szervezetet. Megkönnyíti a stresszhelyzetekhez való alkalmazkodást, növeli az oxigénszállító vörösvérsejtek és az immunreakciókban részt vevő fehérvérsejtek számát, méregtelenít. Fokozza a koncentráló készséget, a reflexműködést és az állóképességet. fogyasztása csökkenti a fizikai és szellemi fáradtságot, segít megteremteni a mindennapi életünkhöz szükséges energiát.

A növény leírása:

A ginzeng gyökeret évszázadok óta használják a Távol-Keleten. Az ázsiai ginzeng (Panax ginseng) az Araliaceae család tagja, mely magában foglalja még az amerikai ginzenget (Panax quinquefolius) és az eleutheronak nevezett szibériai ginzenget (Eleutherococcus senticosus). Már több mint 400 éve termesztik. A növény sajátossága, hogy csak árnyékban nő. Ernyős virágzatú.

A ginzenget Kelet-Ázsia egyes területein nagy tiszteletben tartják, értékes ajándéknak számít.

Hogyan gyűjtsük?

A ginzeng gyökér csak 6-7 éves korára éri el azt a fejlettségi állapotot, hogy érdemes legyen szüretelni. A gyökérből vonják ki az értékes hatóanyag-tartalmat. Általában porrá őrlik. Létezik fehér- és vörös ginzenggyökér. A ginzengből készült termékek gyógynövényboltokban szerezhetők be.

Mi van benne és mire jó?

A növény értékes hatóanyagokat tartalmaz, melyek a következők: szaponinok, olajok, fitoszterol, szénhidrát, aminosav, vitaminok és peptidek.

A sokoldalú ginzeng egyre inkább elismert gyógynövény. A hatásért felelős vegyületek, a ginzenozidok a stressz által okozott tüneteket szüntetik meg, és növelik a szellemi, fizikai teljesítőképességet. A ginzeng alkalmazható a munkateljesítmény fokozására, a koncentráló képesség növelésére, betegség utáni lábadozásokban, fáradtság, kimerültség esetén. Egyéb összetevők a panaxanok, melyek a vércukorszintet csökkentik, és a poliszacharidok, melyek immunerősítő hatásúak. Egyes tanulmányok szerint a ginzeng egyes frakciói antioxidáns hatással rendelkeznek, és jelentős szerepet játszhatnak az érelmeszesedés, a máj és a szembetegségek kialakulásának megelőzésében. A szakértők egyértelműen elismerik a ginzeng általános szervezeterősítő hatását. A ginzeng olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik a vírusok és baktériumok elpusztítása hivatott speciális immunsejtek termelődését. A gyökérből készült kozmetikumok kiváló bőrápoló hatásúak.

A kínaiak jensen-nek, 'embergyökérnek' is hívják a ginszenget alakja miatt. Ez az elnevezés abból a szempontból is találó, hogy az ember mennyiféle bajára orvosság ez, a napjainkban nálunk is egyre inkább elismert gyógynövény. Mint tudjuk, a stresszre adott első és természetes reakció, hogy a mellékvese felkészíti a szervezetet a küszöbön álló "veszélyre". A mellékvese ilyenkor adrenalint és ún. stresszhormonokat bocsát ki. Kóros állapot akkor alakul ki, ha ez a válaszreakció túl hamar következik be, illetve túl sokáig áll fenn. A ginszeng jótékony hatást fejt ki a mellékvesére, növeli annak a tónusát és elősegíti megfelelő működését, ily módon biztosítja a szervezet stresszel szembeni ellenállását.

Kitűnően alkalmazható a legyengült vagy lábadozó betegek erejének helyreállítására, energiateltség érzésének növelésére, szellemi és testi teljesítmények fokozására. Olyan speciális immunsejtek termelődését serkenti, amelyek feladata a szervezetbe jutó, ártalmas vírusok és baktériumok elpusztítása. Általában normalizáló funkciója van, az egész szervezetet erősíti tekintet nélkül a kórállapot irányára, tehát, ha kell, stimulál, de szükség esetén nyugtat és csillapít. A szibériai ginszenget enyhébb esetekre szokták javasolni, de amikor a mellékvese működése legyengül, azaz a szervezetben már egyértelműen jelen vannak a stressz hatásai, a kínai ginszeng fogyasztása ajánlott.

Egyes vélemények szerint az izmok működésére, azok energia-felhasználására is kedvező hatással van, ezért szed sok testépítő és hosszútávfutó ginszenggyökeret. Késlelteti a fáradtságérzetet, sőt az endorfin, a "boldogsághormon" termelését is fokozza. Mielőtt azonban nekiesnénk a fogyasztásának, nem árt egy-két szabályt megismerni.

Érdemes egyhónapos ginszeng-kúrát kezdenünk, ha szükséges, de egy-egy kúra után tartsunk egyhónapos szünetet. A leghelyesebb, ha szakember tanácsát kérjük, ugyanis az adagolás beállítása egyénenként változó lehet. A ginszeng számos kiszerelésben kapható már nálunk is, de vásárláskor mindig olvassuk el a tájékoztatót, kaphatók ugyanis olyan készítmények, amelyek nem, vagy csak alig tartalmaznak valamit a gyökér hatóanyagaiból. A tárgyalt gyógynövényekre is igaz, de a ginszengnél fokozottan érvényes, hogy bármilyen koffeintartalmú élelmiszerrel való együttes fogyasztása csökkentheti hatását, illetve mellékhatásokat idézhet elő.

Mindezek figyelembevételével tegyünk próbát lelki egyensúlyunk megteremtésére, egészségünk megőrzésére!


ženšen