slovenský hungarian english český polish Kórejský ženšen
 

Egy erős kávé helyett

Kórea

Az emberi táplálkozásban és gyógyításban több mint 5000 éve használják a ginszenget, ezt a Kelet-Ázsiában, Szibériában és Észak-Amerikában őshonos évelő növényt. Sokféle gyógyító hatása miatt a kínaiak régóta csodaszernek tartják. A kereskedelmi forgalomban többféle - koreai, kínai, amerikai, szibériai - ginszeng kapható, ezek mindegyike az Araliaceae családba tartozik.

A ginszenget mint táplálék-kiegészítőt ma már világszerte széles körben használják. Általános tapasztalat, hogy serkenti a szellemi és fizikai erőt. A kínaiak úgy tartják, hogy a ginszeng gyógyítja többek között az impotenciát, a magas és az alacsony vérnyomást, a vérszegénységet, az izületi gyulladási az emésztési zavarokat, az álmatlanságot a fáradtságot az elégtelen vérkeringést és a hipoglikémiát (a vér cukortartalmának csökkenését). A belső elválasztású (endokrin) mirigyek serkentésével elősegíti továbbá, hogy a szervezet hasznosítsa a vitaminokat és az ásványi anyagokat.

Annak aki nem megfelelően táplálkozik és így nem jut elegendő vitamin és ásványi anyag a szervezetébe, nagyon fontos, hogy ezek a nélkülözhetetlen tápanyagok a lehető legjobban felszívódjanak, illetve hasznosuljanak.

Vitaminok és ásványi anyagok nélkül a szervezet nem képes feldolgozni, illetve energiává átalakítani a fehérjéket, a szénhidrátokat és a zsírokat. Vitaminok és ásványi anyagok nélkül szervezetünk és vele együtt természetesen mi is valósággal "éhen halnánk".

Mindenkinek - kortól és nemtől függetlenül - hasznos lehet a rendszeres ginszeng-fogyasztás. Nem véletlen, hogy Kínában "életgyökérként" is emlegetik a ginszenget: használata igen előnyös lehet az öregedési folyamatok fékezésében, az életerő és az életkedv megőrzésében. A kínai és koreai ginszeng (Panax ginszeng) kitűnő hatása évezredek óta ismeit. A távol-keleti - főleg a kínai - orvoslásban a ginszeng valósággal minden bajra gyógyír, afféle panacea. Minél öregebb a ginszeng, annál jobb minőségű, annál több benne a hatóanyag. A koreai ginszeng esetében például az igazi minőséget az jelzi, ha a kivonat 5-7 éves növényből készült.


Ginseng